Most mesélek Nektek kicsit a saját házasságomból egy szeletet.

Nemrég voltunk a férjemmel Albániában. Elmentünk 5 napra lazítani, másik kultúrát kicsit megismerni és gyönyörű hegyeket megnézni, a tengerben legalább gyalogolni. Szóval kiszakadni a hétköznapokból kettesben.

Igen ám, de a jó idő egy kicsit késve jött. Első nap, mikor készültünk elindulni, már látható volt, hogy itt napközben bizony komoly eső várható. Én vittem dzsekit meg egy kis esernyőt. Mikor kezdtem ezeket elrakni a hátizsákunkba, a férjem előkapott egy maroknyi nagyságú esőkabátot, hogy elég lesz ezt vinni. Tényleg??!! – így én. De ez bírja a nagy esőt? Persze! – volt a válasz. Szélálló és nagyon komoly esőkabát. Ki a dzsekit, ki az esernyőt. Ráadásul volt az egész kb. 10 dkg.

Ehhez tudnotok kell, hogy a férjem bicikli fun és mindent, ami megkönnyíti a biciklizést  megvesz. Én sokáig hadakoztam, hogy ha van esőkabátunk, minek másik. Ha van már jó biciklis táskánk, minek egy újabb?

 

Mi volt a megoldás?

Egy idő után feladtam. Elfogadtam, hogy neki ez a „mániája”. Még sok sokkal károsabb mániája is lehetne, akkor már inkább ez. Ő pedig egy idő után úgy vette meg az újabb és egyre korszerűbb „hozzávalókat”, hogy már nem számolt be nekem róla (megjegyzem jól is teszi). Mindketten alkalmazkodtunk a másikhoz.
Ennek az a következménye, hogy mikor indulunk a túrára előveszi nekem a kicsi, de több részletben kihajtható biciklistáskát, amikor kell ott terem a szuper könnyű szél- és esőkabát és nem is sorolom. Valahogy így kell win-win megoldásokat találni az elkerülhetetlen konfliktusok megodására.

Erre szoktam én mondani, hogy meg kell tanulnunk egymást. Meg kell tanulnunk egymást jól kezelni. El kell fogadnunk sok olyan szokását a másiknak, ami neki fontos, még akkor is, amikor mi nem látjuk annak az értelmét. Vagy egyszerűen nem értjük, hogy lehet ez ilyen fontos. Nekem többet nem kellett a körmömet rágni, hogy “Minek vesszük meg?”, ő pedig szép csendben beszerzi, aminek utólag mindketten nagyon örülünk.

Gondold át, neked mi az, ami miatt a párod sokszor hitetlenkedik, vagy egyenesen veszekszik, mert neked az fontos és mi az, ami miatt Te bosszankodsz! Te hogy reagálsz az ilyen helyzetekre?

Neked van olyan, amin mindig felbosszantod magad? Ha nem tudod ezt “levetkőzni”, de unod a bosszankodást, keress bátran! Megkeressük együtt a megoldást!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is!