Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Te hogy kezeled, amikor hibázol?

felelősségvállalás

Nagyon izgalmas szituációban került terítékre most ez a téma, bár időről időre persze érintjük a konzultációkon. A felelősségvállalástól sokan azért félnek, mert azt gondolják, valamiféle vesztes szituációba kerültek, ha valamit elrontanak. De mi is történt…

Az történt, hogy egy budapesti helyszínre vártam a kliens párt tanácsadásra. Budapesten bérelek helyet erre a célja, ahova már évek óta járok. Most megtörtént a rémálmom, táskacsere során az otthon maradt táskámban maradt a kulcs, amivel be tudok menni. Ezt akkor vettem észre, mikor nyitni akartam a kaput.
Hohóóóó!
Most mit tegyek?

Ezerrel gondolkodtam. A pár egy balatoni városból utazik fel, már biztos, hogy a közelben vannak, hiába szólok nekik. Nem volt mit tennem, megvártam őket a kapuban.

Ott aztán elmeséltem mi történt. 2 lehetőségük van, egyik, hogy kihasználva a szabadidejüket mászkálnak egyet a városban és a következő konzultáció természetesen ingyen van – hogy kicsit kárpótoljam őket az alkalomért. Másik lehetőség, hogy keresünk egy nyugodt helyet, beülünk oda és ott tartjuk a mai konzultációt, ami természetesen megint csak ingyen lesz.

Ők a második variációt választották.
Találtunk is egy cukrászdában egy csendes sarkot, megvendégeltem őket arra amit kértek és a következő kérdéssel nyitottam:

Vajon “Ti hogy kezelitek, ha egy kínos, kényelmetlen, bosszús helyzetbe kerültök azért, mert valamit elhibáztatok, illetve hogy kezelitek, ha a párotok hibája miatt kerültök ilyen kellemetlen helyzetbe?”

Egy nagyon tartalmas, hasznos és talán a legoldottabb konzultáció volt, ami csak létezhet a folyamat során.

Te hogy kezeled, ha valamit elrontottál és ezért kellemetlen helyzetbe kerültetek mindketten?

Más szóval…Te mennyire tudsz felelősséget vállalni?

Mondjuk az történik Veled, hogy készültök elutazni valahova a pároddal, ahol végre eltölthettek egy romantikus hétvégét. Ám odaérve kiderül, hogy a bőröndötöket otthon hagytad. Neked kellett volna bepakolni a kocsiba, de ott maradt az előszobában.

  • Mondhatod, hogy “Óh, de sajnálom, hogy ilyen figyelmetlen voltam! Gyere, vegyünk meg az elengedhetetlen dolgokat! Kárpótollak egy szép új cipővel.” – és ezzel a lendülettel máris nekivághattok az első programnak. Végülis romantikus hétvégére érkeztetek, nem kell ahhoz sok hozzávaló.
  • Bosszankodhatsz, hogy uppsz! az ott maradt! Mert akkor már a kocsiban ellenőrizted, hogy áll a benzin / visszamentél eloltani a villanyokat a lakásban / aggódtál, hogy ha későn indultok nagy lesz a forgalom…….ésatöbbi. Szóval a körülmények “tehetnek róla”, hogy otthon maradt a bőrönd.

Mi lesz az eredményt?

Mindkét esetben tény, hogy az otthon bepakolt ruhák, tisztasági szerek nincsenek nálatok, tehát a legszükségesebbeket meg kell venni. 

Ám míg az első esetben az első sokk után nevettek a dolgon és jókedvűen (mondván végre kiruccantatok kettesben) elmentek vásárolni, a másodikban talán az egész hétvégére árnyék vetül a rossz hangulat miatt. Hiszen Te elnyomod ugyan a lelkiismeretfurdalásodat a kifogásokkal, de ahelyett, hogy megoldást nyújtanál a helyzetre, mérgező hangulatot árasztasz.

Márpedig a jó hangulat és a mérgező is befolyásolja a romantikusnak indult hétvégéteket.

Vajon hogy reagálsz, ha a párod hibájából történik mindez?

Vajon együttérző vagy a pároddal? Nyilván ő is tudja, hogy ez nagy hiba volt, hogy ott hagyta a bőröndöt az előszobában. 

Vajon kétségbeesel, és ez a negatív érzelem tör utat magának, vagy képes vagy  egy lépést hátrálni és építő jelleggel kezelni az esetet? Az eredményen nem változtat, hiszen a bőrönd nincs veletek. A megoldás vagy visszautazni érte, vagy helyben megvenni, ami feltétlenül szükséges. 

Az első esetben kritika és ítélkezés éri a párodat részedről, a másodikban igazi szövetségesként kezeled kettőtök problémájaként a helyzetet.

A választás a Te kezedben van! Érdemes mindig gondolni a saját reagálásunk következményeire! Ne a “szülei”, “főnökei”, “oktatói” akarjunk egymásnak lenni, hanem a szövetségesei, legjobb barátai! 

A két legfontosabb mondat/gondolat ilyen esetekben

A párkapcsolatban a 100 %-os felelősségvállalás akkor van jelen, ha minden esetben felteszed magadnak  azt a két kérdést ilyen helyzetekben;

  1. Mennyiben jártultam hozzá ennek a helyzetnek a kialakulásához?
  2. Mit tehetek a jelenlegi helyzet megoldásáért?

Veszekedés és “iszapbirkózásmentes” konfliktuskezelés kívánok!

Ha most mindjárt szeretnél támogatást kapni,  

foglalj időpontot INGYENES telefonos konzultációra !

Ebben az esetben elmondhatod a saját helyzeteteket, segítek kicsit megérteni mi is történik veletek és elmondom mit tartanék célszerűnek.

Emellett azt is el tudom mondani, hogy zajlik a tanácsadás, hogy ne legyen nagyon ismeretlen a helyzet, ha végül emellett döntötök.

időpont foglalás
Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük