Mi a harci helyzet Nálatok konfliktus esetén?

38.poszt

Egy konflikus megelőzésének és megodásának számtalan módja van. Elmesélek egy tipikus esetet, aminek tegnap fültanúja voltam. Nem ez a jó példa, de a végén arra is kitérek.

Vártam valakire és mellettem állt egy hölgy, aki hasonló cipőben járt.

Nagy volt a forgalom, esett az eső, szóval nem olyan volt az idő, amilyenben az ember szívesen ácsorog az utcán. Egyszercsak megérkezett a hölgy párja. Még szinte oda se ért, a hölgy rögtön rárivallt, hogy miért késett, mikor megígérte, hogy időben elindul. Különben is, nem sokára bezárt a bolt és megint nem fognak tudni vásárolni. A férfi csatakosan, – persze nem volt nála esernyőt – köszönni se tudott, hiszen nem jutott szóhoz. Rögtön védekezésre szorult és persze elkezdett valamit motyogni a munkahelyéről. Elképzeltem, milyen jó hangulatban folyhat a vásárlás, persze, ha még le nem késték.

Képzeljük el a történetet, mi lett volna, ha a hölgy először is örül, hogy végre megérkezett a párja, majd elmondja neki, hogy mennyire fázott, már kezdett átázni és annyira szeretné, ha sikerülne ma bevásárolniuk. Ezzel elmondta volna, hogy rosszul érezte magát a várakozás alatt és azt a vágyát is, hogy szeretne túllenni a vásárláson. A férfi sajnálta volna, hogy késett, lett volna lehetősége elmondani, hogy mi okozta a késést és még kedve is lett volna átkarolni és átmelegíteni a párját.

Ehelyett mehettek a boltba az áldozat és a vesztes. A továbbiakat már inkább el se képzelem.

Mi ebből a tanulság?

Hajlamosak vagyunk az igényeink és érzéseink megfogalmazása helyett mindjárt támadni, meg se hallgatva a másik felet. A konfliktusok nagy része ebből származik. Gondold végig, volt-e mostanában hasonló szituáció az életedben? Ha volt, milyen volt egy vita után győztesként egy levegőt szívni a vesztessel? Írj egy új forgatókönyvet arra az esetre ami most az eszedbe jutott, hogyan lehetett volna win-win eredménnyel lezárni!

Ha volt ilyen, köszönöm, ha megosztod velem! Ha pedig nálatok is sűrűn megemelkedik a hangerő és nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb hétköznapokra vágysz, keress bátran, hogy közösen megtaláljuk erre a megoldást!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük