Gondoljuk végig, mi történik, amikor kialakul egy konfliktus. Az hogy egy dologról különböző módon gondolkodunk és ez így nem is lenne baj. Aki azt mondja, hogy sosincs nézeteltérése a párjával az csak nem veszi észre. Rosszabb esetben mindig nyel és folyamatosan az áldozat szerepét játssza, jó esetben pedig annyira rutinosan oldják meg ezeket a helyzeteket, hogy ezért nem is figyel fel rá. Ahogy én látom, kétféle “veszekedős” pár van.

  • Egyikük mindenen össze tud veszni,
  • Másikuk pedig általában mindig ugyanazon kapnak össze.

Konfliktus esetén általában mindketten meg vagyunk győződve róla, hogy nekünk van igazunk és úgy gondoljuk, hogy csak egyféle igazság létezik. Csakhogy mindketten más-más szemüvegen keresztül nézzük a problémát, így mindig a másikban keressük a hibát és őt tesszük felelőssé a kialakult helyzetért.

Addig nem is fog megoldódni ez a probléma, amíg nem vállaljuk mi a felelősséget. Hogyan tegyük ezt?

Mindkét esetre van megoldás:

1/ Az elsőben, azaz mikor minden apróságon összekapnak, akkor a következőt kéne tenni:

  • Először is fogjuk be a szánkat, amíg a párunk beszél és próbáljunk arra koncentrálni, amit mond, ahelyett, hogy már a választ fogalmazzuk.
  • Ha valóban meghallottuk mit mondott a másik, képzeljük bele magunkat az ő helyzetébe.
  • Gondoljuk át, mi miben járultunk hozzá a kialakult helyzethez?
  • Nézzük meg, hogy tudjuk ezt helyrehozni.

Abban a pillanatban, ha hagyjuk a társunknak, hogy elmondja, ahogy ő gondolja és látja, hogy mi azt valóban meghallgattuk, enyhülni fog a vehemenciája. Egyszerűen engedtük, hogy kieressze a gőzt és nagyobb eséllyel tudjuk mi is megosztani vele a saját nézőpontunkat.

2/ A második esetben, amikor mindig ugyanazon vesznek össze, akkor a következő a teendő:

Gondolják végig, hogy kezdődik egy ilyen vita. Akár írják is le. Figyeljék meg, melyik az a pont, amikortól a vita már veszekedéssé fajul. Ha sikerül ezt nyakon csípni, akkor nincs más hátra, mint kidolgozni egy kisiklató stratégiát. Egyszerűen, mint amikor a villamos egyenes útját egy váltó megváltoztatja, építsenek be egy váltót a veszekedés forgatókönyvébe. Ekkor elővehetik az előző konfliktus megoldás lépéseit és egyszerűen siklassák ki a más beidegződött sémát. Írjanak újat, ami egy mindkettőjük által elfogadható megoldáshoz vezet.

Ha sikerült közös álláspontra jutni

  • Kérjünk elnézést a kialakult helyzetért
  • Tegyünk valamit, amivel jóvátesszük, amit mi rontottunk el
  • Engeszteljük ki a párunkat.

Ez nem csupán annyit fog jelenteni, hogy most megegyeztünk és béke van, hanem egy új minta lesz későbbiekben is számos konfliktus megoldására. Természetesen egyszeri alkalomtól nem lehet sokat várni, de ha mindez eszükbe jut egy következő vita során, szépen lassan új mintát fognak követni.

Kezeljék JÓL a konfliktusaikat!