Sokszor megsértődsz? Tudod miért van ez?

sértődés
A sértődés a legtöbb esetben rólunk szól. Gondold végig a következő kérdésekre a választ:
 • Gyakran megsértődsz azon, amit a párod tesz, vagy mond?
 • Ezt ilyenkor meg szoktad beszélni vele?
 • Ő egyáltalán tud róla, hogy megbántott Téged, vagy magadban morgolódsz és gyártod a saját “forgatókönyveket”?
 • Belegondoltál már, hogy vajon azért sértődsz meg, mert valóban valami bántót mondott, vagy tett, vagy azért, mert Te ezt bántónak érezted?

Megmutatom egy példán, mire gondolok

Adott egy házaspár, ahol már vagy tíz éve a feleség vágja le a férje haját. Van egy kis elektromos hajnyírójuk és azzal, óvatosan, ahogy tudja, levágja. A férje mindig elégedett volt vele, sose kritizálta. Eleinte voltak kisebb hibák, de idővel belejött.Egyszer csak a férj bejelenti, hogy elmegy fodrászhoz. Kért időpontot. Látszólag úgy döntött, hogy most már szeretné, ha fodrász vágná.

Mielőtt tovább olvasnál, gondold végig, Te hogy reagáltál volna erre?

Gondold végig a szituációt és próbáld beleélni magad, hogy Te hogy reagálnál erre! Addig ne olvass tovább!Kép forrása: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/business”>Business photo created by kues1 – www.freepik.com</a>
 • “Nem tetszik neki, ahogy én vágom? Eddig jó volt?”
 • “Miért akar fodrászhoz menni? Kinek akar jobban tetszeni?”
 • Ez se jó, ahogy csinálom?”
Persze lehetne tovább folytatni a sort, hiszen én nap mint nap hallom kliensektől, micsoda kreatív fantáziával tudnak különböző forgatókönyveket írni a fejükben, aminek többnyire semmi köze nincs a valósághoz. Ráadásul szinte kivétel nélkül negatív kicsengéssel.Miről szól ez? Nem másról, minthogy “ÉN NEM VAGYOK ELÉG JÓ”. Azaz nem tartom magam elég jónak. Hiszen a párom ezt nem mondta, én következtettem erre. Ez nem a párunkról szól, hanem saját magunkról.Volt hasonló szituációd a pároddal? Amikor egy ártatlannak tűnő megjegyzéséből Te magadra nézve levontál valami bántó következtetést és aztán abból lett egy jó nagy sértődés, esetleg veszekedés?

Ez a bizonyos feleség is megtehette volna, de neki nem ez jutott az eszébe

Legelőször meglepődött, mert a kényelmesebb megoldásokat szokta választani a férje. Aztán kicsit örült is, hiszen ő nem fodrász és mindig izgult, hogy csak nehogy valahol bevágja a haját, ahol nem kéne. Egy kicsit meg is könnyebbült, hiszen ezzel már nem kell hétvégén időt tölteni. Utána tulajdonképpen büszke volt a férjére, hogy van igénye, hogy tényleg profin vágott fazonú legyen a haja.Mikor végül megkérdezte tőle, miért döntött így, akkor pontosan ez volt a válasz, hogy szereti, ha itt-ott kicsit jobban fel van nyírva, amit a felesége a géppel és az ő tudásával nem tudott megcsinálni.Most már elárulom, hogy saját példát hoztam. Ez velünk történt meg néhány éve és tényleg bevallom, hogy eszembe nem jutott megsértődni, hiszen én nem vagyok szakember, nyilván a fodrász jobban le tudja vágni a haját.Az ilyen és ehhez hasonló sértődések, akár a féltékenység mindig a sértődött, illetve a féltékeny személyéről szól (természetesen, ha a párja nem adott konkrétan okot rá). A legprofibb szintre a társkeresők emelik ezt a bizonyos negatív forgatókönyv írás nevű sportot. Még nem is ismerik egymást, de a másik minden reakciójának magukra nézve negatív mögöttes tartalmat tulajdonítanak.

Ha Te magabiztos vagy, meg vagy győződve róla, hogy egy főnyeremény vagy a párodnak, akkor esélye sincs rá, hogy megbántson.

Ezért a legfontosabb – ha ez sűrűn előfordul -, hogy a saját önbizalmadat, önbecsülésedet erősítsd meg. Egy adott helyzetben azonban a legjobb recept erre is az, amit már unalomig ismételgetek, a kommunikáció. Néhány egyszerű kérdés:
 • “MIÉRT?”
 • “MIRE GONDOLTÁL?”
 • “MIT ÉRTESZ EZALATT?”
 • “MILYEN MEGFONTOLÁSBÓL TETTED EZT?”
Olyan ritkán hangzanak el. Mielőtt bármilyen magyarázatot mögé képzelsz annak, amit a párod tett, vagy mondott, kérlek kérdezz vissza! Tudd meg az ő okait ahelyett, hogy megpróbálnád kitalálni.Ha úgy érzed szükséged van segítségre az önbizalmad növelésére, keress bátran, kérj egy időpontot! Ne éld le az életedet állandó “nem vagyok elég jó” érzéssel!Ha még nem érzed késznek magad arra, hogy szakemberhez fordulj, akkor a 6 hetes ingyenes párkapcsolati email tanfolyamot ajánlom Neked, aminek az első része éppen a saját személyiségünk megismerésével kezdődik.Kiemelt kép: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background photo created by freepik – www.freepik.com</a>

Tanuljatok otthon a párkapcsolatokról

Ingyenes 6 hetes email tanfolyam
Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük