Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Hogy tesszük tönkre a kapcsolatunkat tudat alatt?

szülői minta

Nem szeretem a sárgadinnyét. Nem tehetek róla, sose szerettem. Már gyerekkoromban se. Egyébként anyósomék szeretik és sokszor van náluk nyáron. Amikor esznek és megkínálnak egy gerezddel, mindig megeszem és még ízlik is. Sőt, a sárgadinnye fagyit is szeretem. De mai napig váltig állítom, illetve állítottam, hogy én azt nem szeretem.

Szülői minta? De hogy jön ez ide?

A szülői mintáink tudat alatt hatnak

A napokban mesélte apukám, hogy szegény Évikéje (aki az én imádott anyukám volt), nem szerette a sárgadinnyét. Erről anekdotázott.
Ekkor esett le nekem!!! De hisz nap mint nap megtapasztalom a klienseimnél, hogy mennyire meghatározó a szülői minta. Ráadásul teljesen tudat alatt működtet bennünket. Hát mi ez, ha nem az, hogy én kötöm az ebet a karóhoz, hogy én márpedig nem szeretem a sárgadinnyét. Miközben lelkesen eszem és ízlik. Agyrém! Nem??

Azért meséltem el ezt a történetet, mert annyira jellemző ránk, mindannyiunkra. Hozunk a születési családunkból egy csomó mintát, amiket tudattalanul, minden kontroll nélkül viszünk tovább.

Ahogy például a lányom azt, hogy a tészta forró vizét a mosogatóba öntve mindig folyatja a hideg vizet. Hiszen így látta tőlem otthon. Számára most derült csak ki, hogy én ezt akkor tettem, ha a mosogatóban már voltak edények, hogy nehogy valamelyiknek baja legyen a forró víztől. Az üres mosogatóba nem folyatom a hideg vizet. De ezt soha meg nem kérdőjelezte, miközben fogalma nem volt, miért tettem így. Csak másolta, ahogy látta.

Amilyen példákkal a klienseknél találkozom,  azok a leghétköznapibb dolgoktól a hajmeresztőig terjednek.  

Hétköznapi példák, amik állandó veszekedésekhez vezetnek:

Vérre menő viták adódnak abból, hogy az egyik fél elvárja, hogy mindig legyen az asztalon szalvéta étkezéskor, a másik pedig azt vallja, hogy ez tiszta papír pocsékolás, mikor ott a mosogató, ahol kezel lehet mosni. Csak fel kell állni, “de te olyan lusta vagy!”

Van, ahol abból van nagyon komoly veszekedés, hogy az egyik egyet gondol és bemegy a másik szobájába, a másik pedig elvárná (ahogy ő is tesz), hogy kopogjon, várja meg, míg visszaszól és csak azután nyisson be. De hát minek? Hisz együtt lakunk és nincs egymás előtt titkunk.

Ezek és ezek ezernyi variációja komolyan meg tudja mérgezni a kapcsolatot. Csupán azért, mert nem tudatosítják, hogy egyszerűen hozzák otthonról a mintát, ami természetesen más és más. Ezt tudatosítani kellene és vagy elfogadni, hogy nem egyformán gondolkodunk valamiről, vagy megtalálni azt a köztes megoldást, ami mindkettőnkek megfelelő. Erről szól az együttélés, az összecsiszolódás.

A házasság alapjait megingató észrevétlen minták

Vannak azonban olyan tudatalatti minták, amelyek már komolyan veszélyeztetik a párkapcsolatot.

Adott egy hűtlen férj (Zénó), akinek szeretne a felesége (Eufrozina) megbocsátani. Ezen dolgoznak. Közben a származási családokról való beszélgetések során kiderül, hogy a felmenő generációk mindegyikében megcsalták a feleségeket. Eufrozina emlékszik is, hogy amikor már komolyra fordult a kapcsolatuk és szóba került a házasság, a családja nagyon nem támogatta. “Valamiért” nem akarták megszeretni, elfogadni Zénót. “Nem hozzá való.” – volt általában a reakció. De senki semmi konkrétumot nem tudott megfogalmazni. 
Aztán eltelt 20 év több-kevesebb nehézséggel, kapcsolati problémával, de alapvetően szeretetben és egyszer csak borul a bili. Kiderül, hogy Zénó már évek óta csalja Eufrozinát.
Mi történt itt? Egyszerűen generációról generációra vannak olyan viselkedésformák, rezdülések, jellembeli megnyilvánulások, amelyek ismerősek. Mint tudjuk, mindig az ismerős dolgok adják a biztonságérzetet. Ez így működik tudatosan és tudat alatt is. 

Egy másik példa…

Komoly eltávolodási időszak után azonnal a válás került szóba egy kívülről nézve szinte tökéletes harmóniában élő párnál. Itt is egy 10 éves házasságról beszélünk, ahol 3 kisgyerek él. Hamar kiderült, hogy mindkét fél szülei elváltak. Ha engem nem ismertek volna egyébként, akkor eszükbe se jut segítséget kérni. Így aztán mindketten felismerték, mennyire élték a szüleik mintáit. Itt is borult volna egy szép család, ha ösztönösen, a hozott mintáik alapján folytatják az életüket.

Hogy ismerjük fel, hogy valami otthonról hozott minta van a problémáink hátterében? Mit tehetünk ilyenkor?

Érdemes sokat beszélgetni arról, hogy a rendszeres konfliktusokat kiváltó eseteket a születési családunkban hogyan kezeltük. Próbáljunk rájönni, tudatosan ránézni arra, hogy vajon mi mit másolunk automatikusan, ami a mi életünket, a kapcsolatunk fejlődését akadályozza!

Ez az első lépcső afelé, hogy szelektálni tudjunk. Azokat a mintákat, amik bennünket többé, jobbá tesznek, azokat tudatosan vigyük tovább, használjuk, fejlesszük akár még jobbá. Azokat azonban, amelyek nem szolgálják az életünket, sőt, csak akadályoznak, azoktól szabaduljunk meg. Azokat írjuk át. Ehhez persze lehet, hogy szakember segítségét kell igénybe venni, de megéri. Ha a szakember segítsége és aközött kell választanunk, hogy így éljük le az életünket együtt, vagy elváljunk, akkor azt hiszem ez nem kérdés.

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.