Egy veszekedés kapcsán sokszor előfordul, hogy a párunk megbántódik. Miután a vita heves érzelmeket kelt, legtöbbször elindul ilyenkor a vagdalkozás és egyre komolyabb sebeket adunk és kapunk. Ha a veszekedés rendszerint így zajlik nálatok, akkor érdemes megpróbálni kisiklatni ezt a folyamatot a megszokott mederből.

Próbáljunk ki egy másik módszert, ami persze odafigyelést, néha önuralmat igényel, de alkalmas arra, hogy az indulatokat csitítsa. (Hogy milyen kémiai reakciókat indít el bennünk a harag és hogy lehet azt kezelni, arról itt írtam már.)

 

Mit kell tennünk?

Amikor a párunk elkezd valamiért panaszkodni, először is odafigyelve hallgassuk végig. Ha befejezte, kérdezzük őt tovább annak mentén, amit elmondott. Hidd el, ha mindent elmondhat, amit az adott szituációról gondol, máris kevésbé lesz mérges. Ezt hívják ventillálásnak. Nekünk nem kell mást tennünk, csak odafigyelve hallgatni (nem azon gondolkodva közben, hogy vajon miért nincs igaza).

 

Ha befejezte, mindent elmondott, tegyünk fel két kérdést!

  • Mi bántott ebben a dologban legjobban?
  • Szerinted mit, vagy hogy kellett volna helyette mondanom, tennem?

 

Ezután már valóban van mire reagálni. Miután az indulatok lecsendesedtek, akkor lehet már érdemben beszélni a valós problémáról.

Sok sikert a gyakorláshoz!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Ha komolyabb segítség kell Nektek a veszekedések forgatókönyvének átírásához, bátran keress meg!

Itt tudod követni a Facebook oldalamat!