Rólam

Petróczi Katalin vagyok, párkapcsolati szakértő és mentor.

Férjemmel 32 éves házasságban élek, saját szüleim 62 éve, férjem szülei 65 éve házasok. Ez összesen 159 év.

Hiszem, hogy a jó példa továbbörökíthető.

 

 

Megtapasztaltam több mint 30 év házasság során, hogy a jó példa milyen hihetetlen erőforrás tud lenni számunkra, amikor nagyon mélyponton vagyunk. Szeretném minél több házaspárnak (párnak) megmutatni, hogy nagyon nagy távolságból is van visszaút, amit ha bejárnak, annak egy olyan minőségi kapcsolat a jutalma, amiről ma még talán nem is álmodhatnak.

Küldetésem, hogy megmutassam, hogy a hosszú, boldog párkapcsolat, házasság tanulható. Az ehhez való készségek, képességek fejleszthetők. Adjunk minél többen jó példát a gyerekeinknek, ami számukra egy óriási erőforrás lesz a saját életükben! Mutassuk meg nekik, hogy lehet ezt nagyon jól csinálni! A mi családunkban ez generációk óta jól működik.

 

Bízz bennem, legyél nyitott és tegyük jobbá a világot együtt!

Saját történetem

Valamikor 2010-es évek eleje nem volt a legboldogabb szakasz az életemben. Minden bizonytalanná vált körülöttem.

A cég, amelyiknél alkalmazottként dolgoztam és egyszerűen imádtam, a megszűnés szélére került, majd meg is szűnt. Párhuzamosan ezzel éltük meg az akkor már több mint 20 éves házasságunk legmélyebb válságát. A gyerekeink már nagykorúak lettek, egyre kevesebb időt, energiát igényeltek tőlünk, tőlem. Én, aki anyatigrisként imádtam őket és igyekeztem mindenben segíteni, támogatni az útjukat, már egyre kevésbé volt rá szükségük. A férjemmel fényév távolságba kerültünk addigra. Nem voltak konfliktusok, veszekedések, nem volt ez látványos, sőt, sokkal inkább túlságosan csendes.

Nem találtuk egymáshoz a kapcsolatot. Amennyire jól működtünk addig négyesben, annyira nem tudtunk mit kezdeni egymással kettesben.
Mivel mi generációk óta hosszú, harmonikus házasságokat láttunk magunk körül a családban, komolyan fel se merült, hogy elválnánk. Ezért végül segítséget kértünk szakembertől. Akkor kiderült, hogy az alapértékek ugyanúgy közösek, csak egyszerűen eltelt 15 év anélkül, hogy töltöttünk volna kettesben minőségi időt. Úgyhogy innentől kezdődött a mi kapcsolatunk újra építése. Nem mondom, hogy könnyű volt, azt meg pláne nem, hogy rövid. Eközben kellett nekem új munkahelyet, vagy legalábbis egy új szakmai életet is felépíteni.

Így találtam rá 2014-ben a life coaching szakmára és kezdtem el benne dolgozni. Körülbelül fél év múlva rájöttem, hogy bármilyen nehézséggel, elakadással is keres meg valaki, ha a háttérben a párkapcsolatával, házasságával problémák vannak, akkor nem jutunk előbbre, míg azt nem sikerül rendeznie. Így jutottam el arra az elhatározásra, hogy továbbtanultam a párkapcsolat témájában. Így sok legyet ütöttem egy csapásra; a saját sokéves tapasztalatomhoz hozzátanultam módszereket, megtanultam az elméleti hátterét sok addigi tapasztalatomnak és természetesen a tanultakat hasznosítottam a saját házasságomban.
Azt kell mondjam, hogy akkor, 2010 utáni időszakban nem gondoltam volna, hogy ilyen minőségű lehet még a mi házasságunk, amit most megélünk.

Aztán idén még egy gellert kaptam az élettől. A 62 éve együtt élő szüleim közül anyukámat elveszítettük. Az óriási fájdalom mellett persze rengeteg, számomra nagyon értékes időt tudtam tölteni velük az utolsó egy hónapban és azt kell mondjam, még mindig tanultam tőlük. Egyszerűen azt gondolom, most, amilyen világot élünk, kötelességem is, hogy mindazt a tudást, tapasztalatot, értéket átadjam azoknak a pároknak és egyéneknek, akik szeretnének valóban hosszútávon boldog kapcsolatban élni. Így mára én, aki a vérbeli pedagógus anyukájának anno állította, hogy soha nem fog tanítani, most valahogy mégis erre a pályára (is) tévedtem.

Szakmai tanulmányok

Először elvégeztem a Női életvezetési coach tanfolyamot, majd miután kezdtem tapasztalni, hogy a nehézségek nagy része megszűnik, ha a magánéletben felmerülő problémákat sikerült helyre tenni, tanultam tovább. Elvégeztem a Párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, face to face tréner tanfolyamot.

Eközben jöttem rá, hogy tulajdonképpen mi ösztönösen jól kezeltük a saját konfliktusainkat a párommal. Azóta a munkám során óriási előnyt jelent a tanultak mellett a hosszú tapasztalat. Majd megismertem a Prepair / Enrich tesztet, ami egy kapcsolat diagnosztikai tesz. Ennek kitöltésével a párok 2-3 találkozást is megspórolnak. Mindenkinek könnyebb, hiszen egy teszt kitöltésével és kiértékelésével világossá válik, hogy mely területeken érdemes dolgozni. Így lettem Prepair / Enrich tanácsadó.

Majd annak érdekében, hogy a párokat hatékonyabban tudjam segíteni a konfliktusaik megoldásában elvégeztem a Transzformatív és Facilitatív Mediátor képzést.

Ha Te is érzed, hogy azzal, hogy a gyermekeid kirepültek kicsúszott a lábad alól a talaj, vagy a pároddal való kapcsolatod alakul kedvezőtlenül, keress bátran és együtt megtaláljuk a megoldást!

Ügyfeleim mondták

“Hálás vagyok a segítségért amit tőled kaptam. Nem csak párkapcsolati, hanem családi téren is. Nagyon jó úton haladunk, a szeretet hordónk telik csak telik és a csáládi fórumok is sikeresek:-)

Köszönöm a támogatásod és rugalmassságod.”

Sz. Réka

“Az, hogy más szemszögből is láttam a problémáimat, segített jobban megérteni őket. A heuréka-érzésű 30-5-ért pedig sosem fogok tudni eléggé hálásnak lenni. Örülök, hogy megismerhettelek! A coachingot Katival csak ajánlani tudom mindenkinek!”
H. Éva

Köszönöm a coachingot, Kati!

Katival coachingban lenni maga a nyugalom és békesség. Feszült és kavargó gondolatokat segít tisztázni, teljes figyelemmel kísér és minden rezzenésemre reagál. Mindig vannak jó tippjei és módszerei, hogyan lendüljek át a nehéz helyzeten. Belőle pedig sugárzik az empátia, a segítőkészség és a bölcsesség. Ajánlom neked, ha ilyen segítőre vágysz a változásodban.

B. Gabriella

Engedd meg, hogy visszajelezzek a coaching üléseken tapasztaltakról. Ami számomra zseniális benned, hogy azonnal olyan légkört tudtál teremteni, amelyben megnyílhatunk egymás előtt a párommal és előtted is. Tetszett, hogy egy jól kialakított struktúra mentén vezeted az üléseket. Az eredmény az lett, hogy a “szőnyeg alatt heverő gondolatok” mindkettőnk részéről a felszínre jöttek és megbeszélésre kerültek. Az ajándék számomra a párom felismerése volt: “ha jobb kapcsolatot akarok, akkor nem elvárok, hanem adok”.

Köszönjük, Kati!

K. Rita

Médiamegjelenések

Duna TV 2017 október
  1. októberében a Duna TV vendége voltam “mamahotel” témában a Család-Barát Magazinnál:
Nők Lapja
Dunakeszin másfél éven keresztül rendszeresen szerveztem találkozókat olyan témákban, amelyek a tudatosabb élet megteremtését segítették.

Az egyik ilyen eseményről a Nők lapja is beszámolt.

Szeretnéd elolvasni a cikket? Itt megteheted! 

Kérdésed van? Vedd fel velem a kapcsolatot!

15 + 5 =

A házasságok több, mint 50%-a végződik válással. Ennek részben az az oka, hogy sokan nem mernek, szégyellnek, szakemberhez fordulni. Kényelmetlennek érzik egy „idegennel” megosztani a problémáikat. Pedig a válások nagy része megelőzhető lenne.

Petróczi Katalin
házassági tanácsadó, life coach