A coachnak is szüksége van coachra?

coach

Időről időre felmerül ez a kérdés. Ahhoz, hogy ezt megválaszolja, először is szeretném tisztázni, mi a coach szerepe. Mi a dolga, mit vállal, amikor felvállal egy folyamatot?

Mi a coach szerepe egy segítő folyamatban?

Amikor valaki elakad az életében egy folyamatban, akkor tud neki leginkább segíteni a coach. Ez lehet akár párkapcsolati nehézség, de lehet az élete bármilyen más területén is elakadása. Egy életviteli coach tanfolyamon  alapvetően módszereket és eszközöket, kérdezéstechnikát és pszichológiát is tanulunk. Ezután bármilyen területen tudunk segítőként dolgozni, de jellemzően minden coach specializálódik valamilyen területre, vagy néhány területre. Ez függhet attól, hogy ő maga milyen nehézségekkel kűzdött meg, vagy mi az a terület, amihez különösen vonzódik, vagy nagy tapasztalattal bír. A folyamat mindig jövőorientált, azaz motivációja minden esetben a megoldás és a továbblépés. Még véletlenül se adunk konkrét megoldási javaslatokat, inkább kérdésekkel igyekszünk felderíteni a kliens célját, ennek támogatását elősegítő erősségeit. Tartunk egy tükröt, amin keresztül nagyobb rálátást kap a kliens a saját folyamatára, helyzetére. Ezenkívül segítünk többféle szempontból láttatni a helyzetet. A kliens a folyamat során feladatokat vállal egyik ülésről a másikra, hogy ténylegesen haladjanak az eredetileg kitűzött cél felé.

Visszatérve az eredeti kérdésre. Természetesen a coach élete se úgy zajlik, ahogy a kés hasítja a vajat. Nekünk is vannak nehéz időszakaink, elakadásaink. Van amikor tudjuk ezeket a saját módszereink szerint kezelni, de természetesen, ha az ember érzelmek hatása alatt van, akkor egész más nézőpontból látja a saját nehézségeit. Egyrészt ezért van szükségünk nekünk is időnként coachra, aki segít a mi elakadásunkat is más nézőpontokból megvilágítani.

Ezenkívül egy coach a saját személyiségével dolgozik ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlessze magát. Hogy ezt éppen egy másik coach támogatásával teszi, vagy különböző könyvek, előadások, tréningek segítségével, ez már teljesen egyéni.

A következő cikkben leírom, mi történik egy ülésen.

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.