Mészáros és Várkonyi – párkapcsolati szakértő szemével

Mészáros
Nem tudom szó nélkül hagyni azt a jelenséget, ami mostanában felkavarja sokak lelki békéjét. Ez nem más, mint ez a bizonyos Várkonyi-Mészáros “ügy”.✍️
 
Hadd kezdjek egy – most még látszólag nem ideillő – sztorival!
A minap egy tanácsadás keretében beszélgettem egy párral a kapcsolatukat érintő hűtlenség helyzetéről. Mint ahogy nagyon sokszor, most is eljutottunk a hűtlenséget megelőző időszakhoz, hogy miért jutottak idáig és milyen “mentségeket” hoz fel a hűtlen fél, amivel igazolni igyekszik azt a döntését, hogy megcsalta a párját. A másik esetben pedig valaki, aki társat keres, nem teszi meg az ahhoz szükséges alapvető lépéseket se. Várja, hogy majd összefut a nagy Ő-vel egy váratlan szituációban.
Csak azért említettem ezeket az eseteket, mert nap mint nap találkozunk velük, amikor nem vállaljuk a felelősséget a saját döntéseinkért. Amikor hárítunk és a könnyebb utat keressük. 
 
És akkor jön egy hír, ami a megszokottól, átlagostól, elvárttól eltér. Ezt aztán nagyon-nagyon szélsőségesen ítéljük meg. Ebben nyilván megjelenik sok eddig felgyűlt érzelem, indulat, ami eddig nem talált utat ahhoz, hogy kiadjuk. 
 

Én nem is konkrétan róluk szeretnék írni, hanem a jelenségről. Nekem is van véleményem, de ezt megtartom magamnak és kérlek, most Te is próbálj a konkrét ügytől eltekinteni és csak arra gondolni,  milyen könnyen megítélünk helyzeteket, embereket, döntéseket, amik másokkal történnek.


Mi történik, amikor másokat ítélünk meg?

Ahogy a fenti két példán is látszik, sokszor felmerül a konzultációkon a felelősségvállalás kérdése. Ilyenkor igyekszünk mindig oda eljutni, hogy mindenki a saját életéért felelős. Senki más tettéért, szavaiért, döntéséért nem felelős, de a saját életében játszódó dolgokért bizony igen.
 

Mindig vihart kavar 1-1 olyan eset, amikor két szerintünk nem összeillő ember egymásra talál. Lehet ez 

  • nagy korkülönbség,
  • nagyon eltérő magasság (nő “javára”),
  • nagyon más kultúrális különbség, bármi.

De az is sokszor indulatokat vált ki, amikor a saját és a társadalmi elvárásoktól nagyon eltérő jelenséget látunk. (azonos nemű pár, egy anya hagyja ott a családját), nem sorolom, mert nem akarok senkit provokálni. 

Ilyenkor aktiválódnak a hozott minták, a saját addigi tapasztalataink, ezek alapján kialakult értékrendünk és máris ész a fejünkben az ítélet. Hiszen ez semmiféle következménnyel nem jár ránk nézve.

Ha mások döntéseit kritizáljuk – főleg, amikor nem ismerjük a részleteket -, akkor mindig felmerül, hogy vajon miért jó ez nekünk? Hozzá képest valamiben jobbnak, boldogabbnak, “normálisabbnak”, szerencsésebbnek érezzük így magunkat?

Ehhez nagyon komoly önismeret és önmagunkkal szembeni őszinteség kell, hogy ezt valóban felismerjük. 

De vajon mi zajlik bennünk, amikor mi hozunk egy nem túl bölcs döntést a saját életünkben?

Azt vettem észre, hogy miközben sokan nagyon kevéssé vállalják a felelősséget a saját életükben hozott döntéseikért, addig nagyon magabiztosan ítélnek meg másokat a döntéseikért.
Ez azért van így, mert ez már közvetlenül bennünket érint és fáj belátni, ha rosszul döntöttünk. Ilyenkor jön a hárítás a kifogások sorolása még saját magunk számára is. Pedig mindenki saját magával találkozik, amikor a tükörbe néz. Ilyenkor amit lát, az a saját életében meghozott döntések eredménye. Ez az, amiért a felelősség a miénk.
 
Ha viszont elég őszinték tudunk lenni saját magunkkal szermben, akkor arra érdemes igazán energiát fordítani, hogy önmagunkban, bárki máshoz való összehasonlítás nélkül legyünk boldogok, legyünk harmóniában saját magunkkal és a döntéseinkkel.  Mert ahogy az elején is mondtam, csak a saját életünkért kell felelősséget vállalnunk, hiszen csak arra van közvetlenül ráhatásunk. 
 
Azt gondolom, a saját lelki nyugalmunk, a saját boldogságunk érdekében igyekezzünk ezeket az energiákat leginkább a saját életünk irányítására fordítani!
 
 

Találkozzunk a Tartósan boldog párkapcsolatban szeretnék élni Facebook csoportban!

A legfontosabb, hogy a saját életünkben történő eseményekért, reakcióinkért vállaljuk a felelősséget! 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hol találsz még meg?

A boldog párkapcsolathoz szükséges készségek tanulhatóak és tovább örökíthetőek! 

Az üzenet küldésével elfogadod az Adatvédelmi nyilatkozatot .

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.