Milyen támogatást tud nyújtani Neked egy coach?

coach

Azt tapasztalom, hogy ma még mindig nagyon sokan nem tudják hova tenni, hogy a coach miben tud segíteni. Az már általában köztudott, milyen esetekben fordulhatnak pszichológushoz, terapeutához, párterapeutához, de a coaching, a mediáció még mindig homályos terület az emberek többsége számára. Igyekszem kicsit tisztázni a képet.

Miben tud segíteni egy mediátor?

A mediátor azokban az esetekben tud segíteni, amikor két ember (lehet egy pár, lehetnek szomszédok, kollegák, ismerősök, (volt) barátok) egy vagy több kérdésben nem tud megegyezni, holott ez szükséges lenne a továbblépéshez. A legfontosabb elve egy mediátoroknak, hogy teljes mértékben semleges, pártatlan. Ő nem abban segít, kiderítse az “igazságot”, hogy kinek van az adott szituációban igaza. Hiszen a maga szomszögéből lehet mindkettejüknek igaza. A mediátor meghallgat, új nézőpontokra hívja fel a figyelmet, különböző technikákkal igyekszik elérni, hogy mindkét fél ne csak végighallgassa egymást, hanem valóban meg is értse, amit a másik mond. Érzékenyít, azaz igyekszik segíteni meghallani és megérteni a másik fél szükségleteit is.

 

Vajon mit várhatsz egy coachtól?

A coach az angol nyelvből átvett kifejezés, ami trénert, edzőt jelent. Valóban hasonló szerepe van, mint egy edzőnek. Kívülállóként maradva segít a kliens által leginkább vágyott cél felé megtalálni a start vonalat és támogatja őt egészen a célba érésig. Eközben ő nem síppal dolgozik, mint egy edző, hanem kérdésekkel segíti, hogy a kliens számára is egyre tisztább legyen az elérendő célja felé vezető út. Bíztatja, felhívja a figyelmet a kliens erősségeire, megláttatja vele azokat a benne rejlő képességeket, amiket eddig nem vett észre, vagy nem tudatosított. Amikor visszaesik az önbizalma, akkor abban támogatja meg. Sokszor egy edző is előbb meglátja egy sportolóban az olimpikont, mint a sportoló maga. A coach is teljes mértékben hisz és bízik a kliensben, mint ahogy ennek természetesen fordítva is meg kell lennie. 

 

Miben tud NEKED segíteni egy coach?

Amikor az élet bármilyen területén elérsz egy ponthoz, amikor úgy érzed, hogy nincs tovább. Fogalmad sincs,

  • merre tudsz továbblépni,
  • vagy úgy érzed nem tudod végigcsinálni,
  • esetleg nem is tudod mi a bajod, de valahogy nem érzed jól magad a bőrödben,
  • akár párkapcsolati kérdésekben vannak megoldatlan problémáid,
  • úgy érzed a karriered megfeneklett,

vagy bármilyen hasonló érzésed van az életedben, akkor ahhoz, hogy továbblépj, a legjobb megoldás a coaching. A terápiával ellentétben a coaching elsősorban nem azt elemzi, hogy a múltban milyen sérülések, blokkok okozhatják a problémát. Elsősorban előretekintünk és jövőorientáltan állunk az elakadáshoz. Amennyire a jelen helyzet tisztázásához kell, annyira persze letisztítjuk a korábbról hozott gátakat. Ha eközben kiderül, hogy valami mélyebb blokk van Benned, akkor ajánlani fogunk egy terapeutát, vagy pszichológust. Közben mi a célra tekintünk és megerősítünk abban, hogy minden megvan Benned ahhoz, hogy azt elérd. 

A folyamat közben kapsz feladatokat, amik mindig egy kicsit előbbre visznek. Hiszen végül Neked kell a célba befutni. Nagyon fontos, hogy a folyamat során Te is beleadd a maximumot. A munka legalább 70%-a a Tied lesz. Jó hír, hogy a siker is a Tied a végén.

 

Mi a coach célja?

A coach célja amellett, hogy a kitűzött célt a kliens elérje az is, hogy megerősödve, sokkal nagyobb önbizalommal, önmagadba vetett hittel megerősödve válts a következő fokozatra. Én igyekszem olyan technikákat megtanítani közben, ami bármikor más esetekben is segíthet, hogy egy-egy nehézségen átbillenj. 

Remélem kicsit tisztult a kép és bátran fordulsz hozzám, ha akár párkapcsolati, házassági kérdésben, akár az életed más területén nehézséged van. Ígérem, hogy minden tudásommal, teljes figyelmemmel és támogatásommal megtalálod a megoldást a saját kihívásodra. 

Ezen a videón pár percben el is mondom, mire számíthatsz, ha megkeresel.

Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!

Itt tudod követni a Facebook oldalamat.

 

 

 

 

 

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.