Tegnap beszélgettem egy hölggyel, aki már évek óta keresi az ideális társat. Mivel már túl van egy hosszú házasságon és úgy gondolta, hogy már nyitott egy új kapcsolatra. Most viszont már szeretné megtalálni a társát élete végéig. Ezt a döntését már legalább három éve meghozta és nagyjából fél éve le is tett róla, hogy ez megtörténhet. Ahogy az a mesében is (és sokszor az életben is) lenni szokott, egyszercsak belebotlott egy férfiba, akiről azóta kiderült, hogy éppen őt kereste éveken át.

Sokszor van úgy, hogy akkor találkozunk az ideális társunkkal, amikor már nem is keressük. Ennek egyszerűen az az oka, hogy már nem vagyunk görcsösek, nem akarunk megfelelni. Elengedtük azt a görcsösséget, ami nem is engedte igazán láttatni, kik is vagyunk valójában.

 

Honnan ismerjük fel, hogy ki az ideális társ?

Onnan tudjuk, hogy ő az ideális, hogy a legjobbat képes kihozni belőlünk. Ráadásul senki mássá nem kell válnunk, lehetünk saját magunk. A legnagyobb szabadságot egy igazi lelki társ tudja meghozni.

A fenti hölgy is példa arra, hogy ne keressük az igazi lelki társunkat, csak ismerjünk rá, mikor megismerkedtünk vele. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy mi magunk nélküle is teljes életet tudjunk élni. Ne azt várjuk, hogy majd ha megtaláltuk, akkor az elhozza számunkra a boldogságot. Nagyon sok jót fog számunka elhozni, de mi testben és lélekben is egészségesen kell, hogy készen álljunk az ideális társunk fogadására. Különben torz képet fogunk látni róla is. Hiszen belelátunk sok olyan tulajdonságot is, amik a mi hiányzó szükségleteink kielégítését szolgálnák, aztán meg leszünk sértve, ha mégse tud ennek megfelelni. Szóval ha mi saját magunk kiegyensúlyozottak vagyunk és találkozunk az ideális társunkkal, akkor több színten is kialakul a vonzalom.

 

A vonzalom 4 szintje

  • Testi vonzalom – ez a fizikai vonzalom a vágy, amit egymás iránt éreztek.
  • Érzelmi vonzalom – ez gyengédségben, gondolkodásvan nyilvánul meg.
  • Értelmi vonzalom – a másik iránti kíváncsiség, érdeklődést jelenti.
  • Szellemi vonzalom – ami a szeretetet ébreszti fel.

 

Az ideális társ mellett mind a négy területen bekövetkezik ez a vonzalom. Ez a másik, ami alapján felismerhető, hogy igazi lelki társink, akivel megismerkedünk. De ezt nem kell keresni. Annak érdekében, hogy megtaláljuk ezt a társat azt tudjuk tenni, hogy saját magunk fogadóképessé tessszük magunkat és nyitott maradunk új emberek megismerése iránt.

Az ideális társ nem lesz tökéletes. Neki is lesznek jobb és rosszabb napjai és nem biztos, hogy meglesz benne minden olyan tulajdonsága, amely számunkra fontos lenne. Ekkor kell megtanulnunk őt ezzel együtt is tisztelni, szeretni, megbecsülni. Egyszerűen mi is jobb emberré válunk ezen az úton. Ez nem mindig könnyű, de egy szép út. Ha az alkalmazkodás révén nem kellene erőfeszítéseket tennünk, nem jöhetne ki belőlünk a legjobb énünk.

Ha a tökéletest keressük, akkor azt nagy valószínűséggel csak több emberből tudnánk összegyúrni, ami sajnos lehetetlen. Erről itt olvashatsz.