Ugye, ahogy szokták mondani, mindketten mást keresnek. A nő a férfit, a férfi a nőt. Igen ám, de ráadásul mindketten máshogy keresnek, és mindketten máshogy reagálnak – természetes módon – a különböző impulzusokra, hatásokra. Ne várjuk a másik nemtől ugyanazokat a reakciókat, mint ahogy mi működünk, mert állandó csalódás fog érni bennünket.

Természetes amikor azt írom, hogy a nőre, illetve a férfira mi tipikus, akkor ez azt jelenti, hogy jellemzően így van. Mindkét nemben van nőies és férfias vonás különböző mértékben és mindkét nemben termelődnek egyik, vagy másik nemre jellemző hormonok. Az itt leírtak nem jellemzőek egyes emberekre, csak ha nagy számban megfigyeljük őket. 

 

Ezekből az eltérő “működési módokból” igyekszem egy kis ízelítőt adni:

A párkapcsolatnak van jónéhány olyan területe, amelyek a különböző beállítódásunk miatt tér el. Ezért bomlik fel sok kapcsolat bomlik fel sok kapcsolat. Ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor ezekre tekintettel tudunk lenni és elkerülhetjük az ezzel kapcsolatos válságokat:

 

Motiváció

A legfontosabb éltető erejét a kapcsolatok jelentik. Neki elsődleges szempont, hogy tudjon kapcsolódni és érezze az egymáshoz tartozást – MINDIG.

A férfinek az elsődleges motivációja, hogy a céljait elérje. Ha ez épp az autó eladása, akkor az sikerüljön, ha éppen szállást akar foglalni, akkor az, ha egy nagy projektet akar sikerrel befejezni, akkor az.

 

Stressz kezelése

A nőnek ki kell beszélnie magából a frusztrációját és utána tud a megoldásra összpontosítani. Őt meg kell hallgatni, hadd mondjon el mindent, ahányszor akarja (óriási türelem kell hozzá, tudom), utána tud eljutni oda, hogy már a megoldáson gondolkozzon. Semmiképp nem szabad ilyenkor rögtön megoldásokat ajánlani, mert úgyse fogja meghallani.

A férfinek a stressz lecsökkenti a tesztoszterin szintjét, ezért aktiválódik benne a “üss vagy fuss” állapot. Ilyenkor helyre kell hoznia a hormonszintjét ( sport, autókázás, “világgá megy” – kinek mi használ) és azután tud a problémáról beszélgetni.

 

Támogatás

A annyit ad, amennyit tud. Ez lehet éppen több, mint amennyit a párja igényel, de lehet, hogy éppen kevesebb.

A férfi pedig érdem szerint. Ő csínján bánik ezzel, de ha érzi, hogy szükség van rá, nem fukarkodik vele. Ezért érdemes megmondanunk, ha szükségünk van a támogatására, mert kitalálni nem fogja.

 

Szeretet kimutatása

A folyamatosan igényli, hogy érezze a párja szeretetét. Ráadásul azt hiszi, hogy ha a férfi szereti, akkor kitalálja a gondolatát. Ezt érdemes elfelejteni. A férfi az iránta megnyilvánuló bizalomnak tekinti, ha a nő konkrétan elmondja, mit szeretne, mire vágyik.

A férfi időszakosan igényli ennek kimutatását. Egyszer megmondta, hogy szereti, majd szól, ha ez változik.

 

Jutalom

A a “sokszor kicsit” szereti. Tehát rendszeresen kapjon valami apróságot, amivel a férfi érezteti, hogy már napközben gondolt rá.

A férfi nem igényli ezt folyamatosan. Neki elég, ha időnként kap, de akkor az jelentős legyen. Neki fontosabb, hogy az legyen, amire vágyik, mint maga a meglepetés.

 

Hangulat

A  hangulata egy hónapon belül (2 ciklus között) folyamatosan változik, ahogy az ösztrogép szinje változik. Ez az, amikor a saját biológiai állapota miatt változékony a hangulata, ami kívülről nem látható. Sokszor ő maga sincs tisztában vele. Erre mondjár a férfiak, hogy kiszámíthatatlan. Pedig ha tudnák…!!! (hogy mikor menstruál, ki lehetne számítani).

Mivel a férfi tesztoszterin szintje 14 – 60 éves koráig nagyjából egy szinten van, ezért a hangulata se ugrál biológiai okok miatt, ha nincs oka valami külső hatás miatt.

 

Igények kifejezése

A közvetetten adja a párja tudtára, mire van szüksége. (Kedvesem, nem vágysz egy kávéra? Jelentése: én szeretnék kávét inni).

A férfi kereken megmondja, vagy kimutatja mit szeretne.

 

Kommunikáció

 elsősorban a kapcsolódás érzése miatt szeret beszélgetni. Ezért ha a nő beszél, a férfi hallgassa őt figyelmesen és kérdezzen rá a témában felmerült részletekre (nem kikérdezés módon). A nő a személye iránti érdeklődésnek érzi, ha látszik látja, hogy érdeklődik témája iránt.

A férfi információcsere céljából beszél, vagy beszélget csak. Tehát ha a nő az általa elmondottakkal kapcsolatban kérdez tőle, az számára azt jelenti, hogy a témája iránti érdeklődik, nem a személye iránt.

 

Problémamegoldás

Amikor a  (ahogy a stresszkezelésnél is) megosztja a párjával egy problémáját, akkor nem arra van szüksége, hogy rögtön megoldás tippeket kapjon. Neki ahhoz, hogy eljusson addig, hogy a saját megoldását megtalálja a problémájára az kell, hogy először jól kibeszélhesse róla magát. Csak és kizárólag értő figyelemre van szüksége és utána eljut a problémamegoldásig.

A férfi rögtön a megoldásra koncentrál. Akár saját, akár a nő problémája esetén. Annál rosszabbat nem is tehetne, ha a nő megosztja a problémáját vele, hogy rögtön letámadja a megoldási lehetőségekkel.

 

Boldogság

A  boldogsága a kapcsolatának minőségétől függ, ez nagyon függővé teszi sokszor az életminőségét.

A férfié pedigazon múlik, hogy elérte-e a célját. (lásd a motivációnál)

 

Konfliktuskezelés

A azonnal meg akarja oldani az előállt konfliktust. Szituációtól függően felülkerekedik benne a gondoskodás, a támogatás.

A férfiben aktiválódik az “üss vagy fuss” ösztöne. Jobban járunk, ha ennek teret engedünk. Neki a konfliktus lecsökkenti a tesztoszterin szintjét. Először ezt újra fel kell töltenie olyan tevékenységekkel, amik erre pozitívan hatnak (sport, vezetés, “világgá menni”), hogy aztán visszatérve józanul tudjon résztvenni a konfliktus megoldásában. (mint a stressz kezelésénél).

 

Érzelmi ráhangolódás

A érzelmi empátiával bír. Az ő agyában összemosódik a “te” és az “én” “mi”-vé. Ennek köszönhetően ő teljesen át tudja érezni a párja helyzetét. Teljesen azonosulni tud vele.

A férfit a kognitív empátia jellemezi inkább. Mivel nála elkülönül a “te” és az “én”, ezért ő megérti a nőt, megérti az érzéseit is, de nem tud együttérezni vele. Ez ne is várjuk el tőle.

 

Van még néhány dolog, amiket tipikusan az ismerkedés ideje alatt a köztünk lévő különbségek miatt értünk félre:

  • A  hajlamos szebbnek, kedvesebbnek mutatni magát, azaz nehezen marad önazonos az első randikon, mert úgy gondolja, hogy a férfinak az vonzóbb. Ezt ne tegye, mert ezt a férfiak megérzik. Csak legyen önmaga, mert a férfi számára az a legvonzóbb, ha őszinte. A férfi tudja, hogy senki nem tökéletes, a nők pedig igyekeznek azok lenni. Nem kell!
  • Egy dolog megegyezik, mégpedig egy fontos dolog: a akkor kezd vonzódni egy férfi iránt, ha megérzi a hódítást, ha hajlandó a vágyait teljesíteni. A férfi számára nagyon vonzó, ha a nőt boldoggá tudja tenni. A férfit kevésbé érdekli, hogy mit tesz érte a nő, az sokkal inkább, hogy amit nyújt, azt a nő örömmel fogadja.
  • Ha a férfinek komolyan tetszik a nő, elbizonytalanodik. Ekkor akár napokig is csendben van. Ebből a nő tévesen arra következtet, hogy biztos vele van valami gond. Érdemes ilyenkor más programokat csinálni, barátnőzni anélkül, hogy állandóan a telefonunkat nézzük. Ha “nélküle” is jól tudjuk érezni magunkat, akkor vissza fog térni (gumiszalag effektus).
  • Ha a férfi érzi úgy a nőn, hogy az elutasító vele szemben, azért érdemes még egy darabig tovább próbálkozni. Hiszen ahogy ezt fent írtam, a nőnek nagyon ingadozó lehet a hangulata.Ezért ha éppen a “gyengébb” időszakában ismerkedtek meg, akkor az az elutasítás még nem mérvadó.

Ha szeretnél jókat nevetni, miközben magadra, vagy a párodra ismersz, hallgasd meg Mark Gungor előadását a témáról. 

Napi párkapcsolati tippekért kövesd a Facebook oldalamat!