Előfordult már, hogy visszasírtál egy korábbi időszakot?

tartós párkapcsolat

Nem lehet életszakaszokat felcserélni.

Emlékezz vissza, iskolás korodban hányszor akartunk már felnőttek lenni! Sikerült? Nem.

Az 50 felé közeledve hányan akarunk 20-30 évesek lenni. Persze az 50 éves tudással? Te ismersz olyat, akinek ez sikerült? Nem.

Na most! Ha szerelembe estünk valakivel és vele tervezünk leélni 20-30-50 évet, tudomásul kell vennünk, hogy ennek a kapcsolatnak is lesznek szakaszai, amiket nem lehet felcserélni.

A rózsaszín szerelmi szakaszban nem fogjuk még olyan mélységében ismerni a párunkat, ahogy 30 év múlva. Legfeljebb azt hisszük.

10 év múlva pedig nem azt a lángoló szerelmet fogjuk érezni a párunk iránt, amit az első években, ellenben sok tekintetben már összehangolódtunk. Olyat tudunk egymásnak adni, amit az első években még nem.

30 év után általában csökken már a vágy, a fizikai vonzódás, a tűz, ellenben nagyon sok minden tudatosodott bennünk és sokkal mélyebbé vált a lelki kapcsolódás már közöttünk. Ennek az ún. “társszerelem”-nek a kialakulásáról írtam a Szerelem egy életen át, vagy… c. cikkemben.

Nemcsak, hogy nem lehet felcserélni ezeket a szakaszokat, de a felismerések és a kapcsolat elmélyülése sokszor fájdalommal jár. Ha ezt nem bírjuk ki, akkor kezdhetjük előlről valaki más mellett, akivel végigjárjuk ugyanezeket a szakaszokat, de sose fogunk eljutni senkivel ahhoz a bizonyos társszerelemhez, amit nem lehet mással pótolni, mint az idő, az együtt megkűzdött nehézségek, néha fájdalmak, sokszor sikerélmények, közös emlékek, stb. 

Ezt azért tartom fontosnak elmondani, hogy tudatosodjon Bennünk. Azt látom ugyanis a hozzám forduló pároknál, hogy nagyon sokan még mindig azt gondolják, hogy fájdalmak, nehézségek, krízisek nélkül meg lehet úszni a tartós, egyébként harmónikus házasságot.  Majd valaki mással biztos sikerülni fog. Tudomásul kell venni, hogy ezek hozzátartoznak egy hosszú kapcsolathoz és ezek által a helyzetek, megkűzdések által mélyül a kapcsolat.

Carl Gustav Jung mondta anno: “A házasság ritkán vagy úgyszólván sohasem fejlődik simán és válságok nélkül individuális kapcsolattá. Nincsen tudatosulás fájdalom nélkül.”

Bizony, ezt az utat nem lehet lerövidíteni, sőt a korábbi időszakot visszahozni se. Azért viszont tudunk tenni, hogy a lehető legszebbé varázsoljuk.
Hiszen tudunk tanulni hozzá, tudunk egymásra odafigyelni, közös élményeket gyűjteni és a krízishelyzetekben egymás felé fordulni. 

 

Hol találsz még meg?

A boldog párkapcsolathoz szükséges készségek tanulhatóak és tovább örökíthetőek! 
Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.