Petróczi Katalin
h á z a s s á g m e n tő

Kosár

Fejlődés vagy elfejlődés? Tegyük ezt rendbe!

elfejlődés

A minap találkoztam egy úrral, aki a következővel keresett meg.

A felesége teljesen kifordult önmagából az utóbbi néhány hónapban. Úgy érzi, hogy már nem sokáig bírja ezt elnézni, ezért fordult hozzám. Úgy látja, hogy a felesége egész más ember lett, miközben azt állítja, hogy csak fejlődik.

Mikor fejlődés és mikor elfejlődés?

A kettő között csak és kizárólag az a különbség, hogy ha megérjük a másikat, vagy éppen egy irányban történik a fejlődésünk, akkor fejlődünk. Ha a mienktől eltérő irányba fejlődik a párunk, azt hívjuk elfejlődésnek. Ez sokszor szakításhoz vezet, de nem kellene, hogy ez így legyen.

Mi is történt a felszínen?

Visszatérve az eredeti történetre…Elmondásából az derült ki, hogy a felesége találkozott egy hölggyel, aki egy spirituális tanító. Először elment a párja egy tanfolyamra és otthon mesélte, amiket megtanult. Később a tanfolyamok egymást követték. Nem elég, hogy egyre kevesebbet volt otthon, ráadásul amiket elmesélt ezekről a “tanulmányokról”, az a férfit elkezdte nagyon aggasztani. Egy idő után már le is állította a feleségét, mikor hazaért, hogy ne is meséljen. Egész rosszul érzi már magát a felesége társaságában. Egyrészt azért, mert nem is nagyon érti, hogy miről beszél, másrészt pedig úgy érzi, hogy ő egyre kevesebbnek érzi magát.

Néhány kérdésre válaszolva kiderült, hogy ő mindig is nagyon igényelte az elismerést, hogy büszke lehessen a felesége rá, de most csak egy kis pontnak érzi magát mellette.

Nagyon sok ilyen és ehhez hasonló esettel találkozom.

Milyen történik ilyenkor valójában?

Nem vagyunk beoltva az ellen, hogy találkozzunk, vagy a párunk találkozzon valami olyan új információval, emberrel, tevékenységgel, ami felkelti az érdeklődésünket. Ez bizony lehet olyan, ami teljesen új irányba tereli és időt, figyelmet von el a párjától.
Ez előfordulhat nőknél és férfiaknál egyaránt. A nők annyiban „veszélyeztetettebbek”, hogy a karrier építésük félbeszakad a gyerekszületéskor, majd ismét egy nagy változás következik be, amikor visszamegy dolgozni.

Amikor mindketten jobban kitettek ennek, az talán a gyerekek kirepülésének időszaka. Ekkor ugyanis mindkettőjük életében keletkezik egy űr, amit tartalmasan kell kitölteni, hogy gyermeküket valóban el tudják engedni.

A nők ilyenkor gyakran új szakmát tanulnak meg, a férfiak sokszor még több munkába vagy valami sportba fektetik felszabadult idejüket, energiájukat, figyelmüket. De akár új hobbit is találhatnak.
Ezek teljesen természetes folyamatok, hiszen folyamatosan változunk és fejlődünk.

Ami nagyon fontos ilyenkor,

  • ne veszítsük el a kapcsolatunkat, érdeklődjünk a másik iránt. Nem kell vele menni szeánszokra, vagy akár futni. Minél többet megtudunk az új érdeklődési területéről, annál közelebb érezzük magunkhoz azt is, és a párunkat is. Tudjuk meg, hogy miért okoz örömet neki az új hobbi, vagy szakma, vagy sport, vagy bármi más.
  • biztassuk, támogassuk őt. Örüljünk együtt az új sikereinek!

Aki pedig elfejlődött valamilyen irányba, éljen teljesen átlátható életet! Meséljen annyit, amennyit a párja igényel és ne tegyen szemrehányást, ha ő nem akarja követni az új területen.

Ha érintett vagy a témában, akkor javaslom gyere el a február 19-i előadásra!

Fotó forrása: a href=httpswww.freepik.comfree-photos-vectorsfashionFashion photo created by asierromero – www.freepik.coma

 

Facebook
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.