Találjunk új célokat és engedjük el a gyerekeinket!

gyerekek elengedése

Az #uresfeszek szindróma egyik  nagy kihívása, hogy a gyerekek önállósodnak, és ezzel nagy űrt hagynak maguk után. Készítettem egy felmérést, hogy ebben az időszakban vajon mi az, ami a legnagyobb kihívást jelenti a szülőknek:

Magasan vitte a pálmát a gyerekek önállósodásából adódó nehézség. Volt akinek egyszerűen a hiányérzet okozott gyász jellegű érzést, volt aki egyszerűen az élet buktatóitól féltette a gyermekét.
Egy biztos, ezt az űrt tartalmasan kell kitöltenünk ahhoz, hogy az elengedés ne terheljen meg bennünket ennyire. Arról nem beszélve, hogy a gyerekekre is terhet rakunk, ha látják, hogy mi nem vagyunk jól ebben a helyzetben.

Mit tehetünk ilyenkor?

Ebben az időben felszabadul egy csomó időnk és energiánk, sokszor elgondolkodunk rajta, hogy most vajon mivel töltsük ki ezt az időt. Persze tudom, sokan vannak úgy, hogy végre jut időm olyan dolgokra otthon, amikre eddig nem. Pl. szekrények teteje, belseje, ágyneműtartót kipakolni, kitakarítani, kukát kimosni, a bugyikat is kivasalni. Szóval sorolhatnám reggelik, miket hallok. No meg ha a gyermekünk hazalátogat hétvégén, akkor már péntek reggeltől főzünk, hogy egy egész hétre ellássuk őt ennivalóval. Különben még éhen halna. Tudom, ezt most költői túlzás. De tegyük fel magunknak a kérdést: valóban ez minden vágyunk, hogy a konyhában és a háztartásban töltsük el az összes fennmaradt szabadidőnket? Én bevallom, eszembe se jutott, hogy házimunkával töltsem ki az űrt, amit a gyerekek hagytak. Nekem az az érzésem, hogy ez amolyan pótcselekvés, amikor ezt tesszük.

Ilyenkor érdemes inkább azon gondolkodni, mi mindenre mondtuk az előző években sóhajtozva, hogy

„Á, erre sajnos nincs időm.” 
„Majd ha nyugdíjba megyek, előbb biztos nem jutok hozzá.”
„De jó lenne eljutni végre rendszeresen masszázsra!”
„Majd ha lesz időm, akkor újra fogok zongorázni.”

Szóval Te vajon mi mindenre vágytál, amire sose volt időd, mert mindig a háztartás, a gyerekek, a kötelezettségek tették ki a nap 24 óráját? Érdemes ezen elgondolkodni, mielőtt nagyon beleásnád magad a háztartásba.

Ha sikerül ilyenkor valóban megtalálni azt a tartalmas tevékenységet, ami feltölt, ami sikerélményeket ad és új célokat tudunk kitűzni, sokkal könnyebben átvészeljük a gyerekek hagyta űrt az életünkben. Minden nap van miért felkelnünk, lelkesít az új hobbi, munka, szakma, egyéb elfoglaltság. Ez lehet gyógyír is és élvezetessé teszi ezt az időszakot, hogy végre a magunk kedvére, örömteli tevékenységekkel tölthetjük a szabadidőnket.

Mikor éljük az életünket, ha nem ilyenkor!!!!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg az ismerőseiddel is!

Ha szeretnét nagyobb támogatást ezen az úton, bátran keress meg!

A Facebook oldalamat itt tudod követni. Tarts velünk!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Ha Te is úgy érzed nincs rendben a házasságod és szeretnél tenni érte, keress bátran, együtt megtaláljuk a megoldást!

E-mail: boldogan@petroczikatalin.hu

Telefon: +36 20 939 45 24

Oszd meg, mit gondolsz a témáról!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.